tisdag 21 februari 2012

Krydda maten

Krydda maten
Bli kryddsmart och krydda mera, krydda maten och ta del av dess hälsofrämjande effekter.

Studier visar att det lönar sig att använda olika smakförstärkare när man kryddar maten. Kryddor har länge använts som medicin och är vanliga ingredienser i olika huskurer. Kryddor innehåller en mängd hälsofrämjande ämnen som är bra för kroppen.
Tillhör du kategorin av människor som saltar för mycket? Då kan du göra stora hälsovinster genom att byta ut en del av saltet mot kryddor.

Byt ut gamla kryddor, desto äldre kryddorna blir desto mindre näringsämnen och aromer innehåller de.


Vilken krydda passar till vad?
  • Basilika - Pasta, pizza, tomaträtter och sallader.
  • Cayennepeppar - Soppor, dressingar, såser, skaldjurs- och fiskrätter samt köttgrytor.
  • Citronpeppar - Passar utmärkt till fiskrätter.
  • Chili - Passar perfekt till all matlagning.
  • Curry - (Ingredienser: Kanel, koriander, gurkmeja, spiskummin, kryddpeppar, kardemumma, ingefära, kryddnejlika, muskotblomma och bockhornsklöver.)
  • Vanligt i indiska och asiatiska rätter. 
  • Garam Masala - (Ingredienser: Koriander, spiskummin, kanel, kryddnejlika, svartpeppar, kardemumma, lagerblad.) Ris-, grönsaks-, fisk-, kyckling-, kött-, gryt-, wok och orientaliska rätter.
  • Gurkmeja - Den sätter färg och god smak på ljusa såser, soppor, ris, couscous och asiatisk mat.
  • Ingefära - En viktig ingrediens i fisk-, grönsaks-, kött- och curryrätter samt i ris och couscous. Även i pepparkaksdegen.
  • Kanel  - Den passar perfekt till fil, bakverk, frukt och i grytor. Kanel ingår i många kryddmixer.
  • Kardemumma - Bakning och asiatisk matlagning.
  • Mejram - Passar bra till fisk- och skaldjur, nöt-, fläsk- och lammkött, kyckling, potatis och pastarätter.
  • Oregano - Italiensk pizza och pastarätter. God i grekisk sallad, mexikanska bönrätter, tomatsoppa, marinader, stekta grönsaker, grytor, soppor, fiskrätter och inte minst till grillat kött.
  • Paprika - Kött- och grönsaksgrytor, fisk- och skaldjursrätter, såser, sallader och salladsdressingar.
  • Rosmarin - En populär krydda till vilt, lamm, kalv och grönsaker.
  • Spiskummin - Dess starka arom och mustiga smak passar till lamm, kyckling, grytor och grönsakssoppor.
  • Svartpeppar - Kryddan är den omogna och torkade frukten från pepparplantan och används i all slags matlagning och som bordskrydda.
  • Timjan - Passar utmärkt till kyckling, fisk, kött, marinader, såser och soppor.
  • Vitlökspulver - Dressingar, marinader, sallader, grönsaks-, fisk- och kötträtter.
  • Vitpeppar - Passar nästan till all matlagning och framförallt till ljusa såser och soppor.
  • Örtsalt - Salladen, dressingen eller på grönsakerna. 


Lär dig hur man gör min favoritkrydda - Garam Masala:





Några exempel på kryddornas hälsofrämjande effekter:
  • Basilika stimulerar matsmältningen och innehåller mycket antioxidanter.
  • Cayennepeppar är en sorts chili och har flera bra egenskaper som att den är slemlösande, bra för matsmältningen och ämnesomsättningen. Cayenne sänker blodtrycket och är bra mot kärlkramp.
  • Chili är bra för att stabilisera blodsockret. Det är även bra för fettförbränningen och anses vara bakteriedödande.
  • Gurkmeja kan ha en antiinflammatorisk effekt och skyddar mot tarmsjukdomar.
  • Ingefära innehåller mest antioxidanter per gram och är bra mot inflammationer, magbesvär, illamående och anses vara bra mot högt blodtryck och sänker det dåliga kolesterolet.
  • Kanel är bra att stabilisera blodsockret med, en halv tesked om dagen räcker.
  • Kardemumma Bra mot matsmältningsbesvär.
  • Koriander Är bra för matsmältningen.
  • Lök (gul lök) har under studier visat sig skydda mot cancersjukdomar.
  • Oregano har visat sig innehålla mest antioxidanter av alla kryddor per 100 gram.
  • Persilja innehåller bland annat C-vitamin, järn och betakaroten. Den kan även stärka immunförsvaret och förbättra förbränningen av kolhydrater.
  • Rosmarin innehåller järn och antioxidanter.
  • Timjan Har kramplösande effekt. Innehåller även C-vitamin.
  • Vitlök påstås skydda mot cancersjukdomar och är bra mot förkylning och hjärt- och kärlfunktionen.

Hur kryddar man maten för barn? 
Du behöver inte vara rädd att krydda maten med örter som till exempel persilja, dill och koriander. Det man ska vara försiktig med är saltet, eftersom barn under ett år inte kan reglera saltbalansen på rätt sätt.

Kan man vara allergisk mot kryddor?
Det är ovanligt att man är allergisk mot kryddor, däremot är det vanligare med korsallergi. Korsallergi uppstår ofta till följd av pollenallergi. Personer som är allergiska mot exempelvis björkpollen är mer benägna att reagera på kryddor, eftersom de ämnen i kryddorna som orsakar allergier är väldigt lika motsvarande ämnen i pollen.
Symtomen från en kryddallergi är oftast relativt milda, såsom hudreaktioner, nässelfeber och astma.

Får man ge kryddor till hundar?
Hundar får ej äta viktlök, de tål ej varken lök eller vitlök. Skulle de få i sig detta kan det innebära dödlig utgång då det slår ut njurarna. Däremot går vitlökspulver bra. Vill du läsa mer om hundar? Kolla in denna sidan om dvärgschnauzer.

Kryddor/Örter till massage
Det finns kryddor som fungerar bra till massage, då värmer man upp örter som masseras på kroppen. Örterna importeras från Thailand och lindrar värk och smärta i rygg, nacke, axlar och skulderblad. En bra kiropraktor som också utför massage är Kroppsfysiken.

Ekologiska kryddor
En bra sida med ekologiska kryddor utan tillsatser (mitt fiktiva företag) - Aromaspice.

Länkar till bra böcker som handlar om kryddor: 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar